Autokeuring

Elke auto moet een keuring ondergaan voordat hij tweedehands verkocht kan worden. Deze keuring wordt ook wel een tweedehandskeuring of keuring voor verkoop genoemd. Deze keuring is verplicht voor particulier of handelaar welke een voertuig wilt verkopen welke ingeschreven zal worden op een andere titularis. Kortom… wil je een auto verkopen aan een particulier, dan moet de auto een keuring voor verkoop ondergaan.

De keuring voor verkoop is 2 maanden geldig. Binnen deze tijd moet u de auto hebben verkocht (of op de naam van de nieuwe eigenaar hebben gezet) anders is er een nieuwe keuring vereist. Draagt u de auto over aan een familielid zoals uw echtgenoot of een van de kinderen, dan is de 2de hands keuring niet verplicht.

Hoe gaat de keuring in zijn werk

auto keuringU kunt met en zonder afspraak terecht bij het keuringsstation waar u ook jaarlijks de auto laat keuren. In plaats van in de rij te staan voor de jaarlijkse autokeuring, gaat u in de rij staan voor de tweedehands keuring. ‘s-ochtends vroeg is de wachttijd vaak het kortst. Een afspraak maken kan online en telefonisch via deze website.

Zodra u uw auto heeft gebracht zal de inspecteur nagaan of bijbehorende documenten geldig zijn en ook overeen komen met de auto. Onder de (boord)documenten valt het inschrijvingsbewijs en indien van toepassing het laatste keuringsbewijs. Daarnaast het gelijkvormingheidsattest. De inschijvingsplaten en het chassisnummer worden gecontroleerd. In feite dezelfde papieren als voor de normale keuring. Het gelijkvormigheidsattest bevat de technische gegevens van de auto.

Visuele keuring

Indien de auto minder dan 2 maanden geleden is gekeurd (voor de jaarlijks verplichte keuring) dan wordt deze slechts aan een visuele keuring onderworpen. Wel wordt er een remmentest gedaan met meetapparatuur, zoals dat bij de verplichte keuring ook het geval is.

banner
banner

Volledige keuring

groen keuringsbewijsIndien de auto langer dan 2 maanden geleden is gekeurd dan zal er een volledige keuring plaatsvinden waarbij ook de uitlaatgassen worden gemeten, de ophanging en lichten met meetapparatuur worden getest.

Groen keuringsbewijs

Indien de auto wordt goedgekeurd krijgt u een groen keuringsbewijs welke 1 jaar geldig is.

Tweedehandsrapport

Tweedehandsrapport (keuring voor verkoop) – Het tweedehandsrapport is bedoeld voor de nieuwe koper zodat hij of zij weet in welke staat de auto verkeerd. Mocht er dus bijvoorbeeld de airconditioning niet werken dat staat dat op het keuringsrapport. De nieuwe koper kan aan de hand van dat rapport een besluit nemen.

De aanvraag tot inschrijving moet door de nieuwe koper aan de DIV worden overgemaakt via de verzekering. Het document is 2 maanden geldig.
carpass

Car-pass

De Car-Pass (kilometertellercertificaat) wordt samen met het tweedehandsrapport afgeleverd en is een officiële waarborg voor de reële kilometerstand. De Car Pass is om fraude te voorkomen aan de kilometertellerstand van tweedehands wagens. De Car Pass is vereist bij de verkoop van de auto. Zonder Car Pass is de verkoop niet geldig.

Keuringcentra

Op dit moment telt België 77 keuringcentra waar u een afspraak kunt maken voor de autokeuring.

Groene verzekeringskaart bij keuring

Sinds november 2013 wordt er tevens gecontroleerd bij de keuring of de groene verzekeringskaart aanwezig is. Zodoende wil men het aantal onverzekerde voertuigen in België terugdringen.

advertentie-auto-verkopen

Kosten van de keuring voor verkoop

Net als de verplichte keuring, kent de keuring voor verkoop ook kosten. De verplichte keuring kost rond de 45 euro. De keuring voor verkoop 39,00 euro wanneer de auto minder dan 2 maanden geleden is gekeurd.

11 Comments

Add a Comment
 1. wat met een voertuig dat niet meer ingeschreven is, jen kan toch moeilijk herinschrijven om te kereu en dag nadien alles terug op te zeggen?

  handige website btw!!

 2. Goede dag ik heb een vraag ik heb een nieuwe auto gekocht ik heb de plaat op de nieuwe wagen gezet maar nu een 4 maanden er na wil ik de auto auto verkopen maar er zit geen plaat meer op hoe ik nu lees mag je de plaat wat ik op de nieuwe wagen heb gezet weer op de ouden wagen zetten om na de keuring te gaan voor verkoop maar hoe zit het met de verzekering als ik na de keuring wil gaan en de tax wat moet ik nu doen hoef ik de wagen alleen te verzekeren of wat moet ik doen gr ron

 3. Ik lees op internet dat keuen voor verkoop kenteken bewijzen niet treug geeft hoe gaat dit dan.
  Het is ook opvalt dat hij kom met Hongaarse platen.
  En dan staat er ook wat bij van bedreiging.
  En pillen en wiet en comuter gehackt

  1. Het zelfde mee gemaakt eens steef van den Heuvel
   Daarna nooit meer oplichter weegschaalstaat eindhoven keurenvoorverkoop nooit zaken mee doen

 4. Belgie heeft een van de ingewikelste methoden. De inschrijving van de auto gaat via de kentekenplaten. Kentekenplaten krijg he via de verzekeringsmaatzchappij. Hiervoor heb he een rose formulier nodig die he krijgt Al’s bij de 2de hsndskruring. Welke maar 2 maand geldig is. Door dit system worden de meeste oude autos aangeboden als export of voor onderdelen. DAT is dus de praktijk. Zonder platen dus aangeboden. Daar her system zijn oude auto,s 40% duurder als in omloggende landen. Kijk maar eens op autoscout!!!. In nl en USA blijft de gewone keuring geldig bij aankoop. In nl en USA betalen bij de garage en 1 telefoon maar verzekering en geregeld. Platen horen en blijven daar op de auto. Totals duur minder Dan 1 uur.

 5. Auto kopen in nl bij een rdw aangesloten garage pinnen bellen en Dan rijden. Als particulier Dan samen maar postkantoor betalen bellen rijden. Bijna alsof je een broodje koopt in de winkel.

  1. Hallo,ik wil een 2de hands auto kopen maar de verkoper gaat er niet mee naar de keuring.Hij heeft wat van de prijs afgedaan zodat ik zelf ermee naar de keuring kan gaan.
   Hoe gebeurd het?Met welke nummerplaat?Zijn zijn laatste keuringspapieren voldoende.?

 6. wie betaald de keuring voor verkoop?

 7. Ik wil mijn auto verkoopen maar ruitwisel heft een klein cras. Moet ik ruitwisel vervang?

 8. ik heb mijn auto verkocht aan een erkende garage (13 03 2018) moet ik dan julie verwichttigen of moet ik die autokeuring gewoon negeren mijn nummerplaat is al terug opgestuurd naar brussel ik dank u

 9. Beste heb een auto gekocht was gekeurd voor verkoop maar hij valt toch niet zo mee dan ik verwacht heb, moet ik hem opnieuw laten keuren voor verkoop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *