Autokeuring voor verkopen?

Verkoop uw auto zonder keuring!

Zonder keuring verkopen
Gratis ophaling
Ook afgekeurde auto's
Direct geld

Ontvang gratis en vrijblijvend een bod

9.2 op 10 ★★★★★ gebaseerd op 139 reviews

Elke auto moet een keuring ondergaan voordat hij tweedehands verkocht kan worden. Deze keuring wordt ook wel een tweedehandskeuring of keuring voor verkoop genoemd. Deze keuring is verplicht voor particulier of handelaar welke een voertuig wilt verkopen welke ingeschreven zal worden op een andere titularis. Kortom… wil je een auto verkopen aan een particulier, dan moet de auto een keuring voor verkoop ondergaan.

 

De keuring voor verkoop is 2 maanden geldig. Binnen deze tijd moet u de auto hebben verkocht (of op de naam van de nieuwe eigenaar hebben gezet) anders is er een nieuwe keuring vereist. Draagt u de auto over aan een familielid zoals uw echtgenoot of een van de kinderen, dan is de 2de hands keuring niet verplicht.

 

Hoe gaat de keuring in zijn werk

auto keuringU kunt met en zonder afspraak terecht bij het keuringsstation waar u ook jaarlijks de auto laat keuren. In plaats van in de rij te staan voor de jaarlijkse autokeuring, gaat u in de rij staan voor de tweedehands keuring. ‘s-ochtends vroeg is de wachttijd vaak het kortst. Een afspraak maken kan online en telefonisch via deze website.

Zodra u uw auto heeft gebracht zal de inspecteur nagaan of bijbehorende documenten geldig zijn en ook overeen komen met de auto. Onder de (boord)documenten valt het inschrijvingsbewijs en indien van toepassing het laatste keuringsbewijs. Daarnaast het gelijkvormingheidsattest. De inschijvingsplaten en het chassisnummer worden gecontroleerd. In feite dezelfde papieren als voor de normale keuring. Het gelijkvormigheidsattest bevat de technische gegevens van de auto.

 

Visuele keuring

Indien de auto minder dan 2 maanden geleden is gekeurd (voor de jaarlijks verplichte keuring) dan wordt deze slechts aan een visuele keuring onderworpen. Wel wordt er een remmentest gedaan met meetapparatuur, zoals dat bij de verplichte keuring ook het geval is.

 

Volledige keuring

groen keuringsbewijsIndien de auto langer dan 2 maanden geleden is gekeurd dan zal er een volledige keuring plaatsvinden waarbij ook de uitlaatgassen worden gemeten, de ophanging en lichten met meetapparatuur worden getest.

 

Groen keuringsbewijs

Indien de auto wordt goedgekeurd krijgt u een groen keuringsbewijs welke 1 jaar geldig is.

 

Tweedehandsrapport

Tweedehandsrapport (keuring voor verkoop) – Het tweedehandsrapport is bedoeld voor de nieuwe koper zodat hij of zij weet in welke staat de auto verkeerd. Mocht er dus bijvoorbeeld de airconditioning niet werken dat staat dat op het keuringsrapport. De nieuwe koper kan aan de hand van dat rapport een besluit nemen.

De aanvraag tot inschrijving moet door de nieuwe koper aan de DIV worden overgemaakt via de verzekering. Het document is 2 maanden geldig.
carpass

Car-pass

De Car-Pass (kilometertellercertificaat) wordt samen met het tweedehandsrapport afgeleverd en is een officiële waarborg voor de reële kilometerstand. De Car Pass is om fraude te voorkomen aan de kilometertellerstand van tweedehands wagens. De Car Pass is vereist bij de verkoop van de auto. Zonder Car Pass is de verkoop niet geldig.

Keuringcentra

Op dit moment telt België 77 keuringcentra waar u een afspraak kunt maken voor de autokeuring.

Groene verzekeringskaart bij keuring

Sinds november 2013 wordt er tevens gecontroleerd bij de keuring of de groene verzekeringskaart aanwezig is. Zodoende wil men het aantal onverzekerde voertuigen in België terugdringen.

 

Kosten van de keuring voor verkoop

Net als de verplichte keuring, kent de keuring voor verkoop ook kosten. De verplichte keuring kost rond de 45 euro. De keuring voor verkoop 39,00 euro wanneer de auto minder dan 2 maanden geleden is gekeurd.