Een auto kopen op gas (LPG) Categorie: Besparen, Nieuws Items, Vakantie

Een auto kopen op LPG (gas) kan meerdere voordelen bieden. Zo heeft het rijden op gas het voordeel dat het beter is voor het milieu vanwege een propere verbranding, het is voordelig in prijs en je hebt een extra brandstoftank.

Een auto op gas is gebaseerd op een benzineauto met een benzinemotor welke een extra gas installatie heeft waardoor het mogelijk is om ook op gas te rijden. Tegenwoordig merk je het verschil qua prestaties niet meer ten opzichte van vroeger. De (benzine) auto rijdt net zo lekker en toont geen vermogensverlies meer. Door de extra brandstoftank kan een grotere afstand gereden worden zonder te stoppen om brandstof bij te tanken. De brandstoftank kan in de kofferruimte als een grote cilinder geplaatst worden maar ook in plaatst van het reservewiel. Bij een aantal automodellen is het ook mogelijk om aan de onderzijde van de auto een brandstoftank te monteren zodat er geen kofferruimte verloren gaat.

Het milieu

uitlaatgas rookHet milieu speelt een steeds grotere rol in de samenleving waardoor de komst van hybride voertuigen verwelkomt wordt. Een auto op gas is een zeer goed alternatief als het om het milieu gaat. LPG heeft een lagere CO2 uitstoot wat beter is voor het milieu en de gezondheid. Er komen steeds meer automerken op de markt welke hun voertuigen geschikt maken voor LPG en soms zelfs van fabriek af een LPG installatie leveren. Hierbij is Chevrolet en Opel een voorbeeld. Volvo deed dit al langer met hun Bi-Fuel uitvoeringen.

Auto verkopen?

In Japan, waar smog een grote rol speelt, rijden een groot deel van de Taxi’s op gas. Het is een zeer efficiënte brandstof en minder kostbare dan diesel of benzine. Over het algemeen zijn Japanse auto’s goed geschikt voor het rijden op gas.

Achteraf inbouwen

lpg-lpi-gas-autoEen gas installatie kan bij veel auto’s achteraf worden ingebouwd. Hierdoor kan de benzineauto welke is geleverd zonder gas installatie alsnog op gas rijden. Men krijgt een schakelaar zodat hij kan kiezen op welke brandstof er wordt gereden. Helaas is niet elke auto even geschikt om op LPG te rijden. Dit kan uw inbouwspecialist u wel vertellen. Gas heeft namelijk een hogere verbrandingstemperatuur waardoor er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten. Daarbij komt wel dat de onderdelen in de motor ook warmer kunnen worden en ze daarvoor wel geschikt moeten zijn. Sommige automerken lenen zich hier prima voor, andere weer wat minder.

Automerken welke je vaker op gas ziet

Bij het aanschaf van een 2dehands wagen op gas kan men bijvoorbeeld kiezen voor een BMW 3 serie, een Citroën Xsara Picasso, een Renault Mégane, een Hyundai Coupé, een Opel Astra, een Honda Accord, een Saab 9-3, een Alfa Romeo 146, een Peugeot 207, een Volkswagen Golf, een Chrysler Voyager of een Chevrolet Spark. Over het algemeen zie je veel Franse auto’s die prima met een gas installatie overweg kunnen.

LPG goedkoper dan benzine of diesel

De prijs tussen benzine en diesel scheelt niet heel veel maar LPG is beduidend goedkoper. De brandstofprijzen in Gent (Shell) en Brugge (Total) zijn bijvoorbeeld als volgt:

Zoals ge ziet is een liter gas 2,5 à 3 maal zo voordelig. Gek genoeg kiezen er weinig mensen voor een auto op gas. Gas is zeer voordelig geprijsd en is zelfs beter voor het milieu.

Nadelen van gas

Aan ieder voordeel kleeft ook een nadeel. Het nadeel bij een auto op LPG is dat er ook onderhoud gepleegd moet worden aan de gas installatie. Die kosten komen bij het reguliere onderhoud van de wagen. Zo kunnen er ook onderdelen aan de gas installatie kapot gaan zoals een verdamper. De onderdelen zijn even sterk als alle andere auto onderdelen dus ze kunnen behoorlijk lang mee. We willen alleen maar zeggen, hoe meer onderdelen aan de wagen, hoe meer er stuk kan gaan.