Elke keer als een autofabrikant een nieuw model auto op de markt brengt welke met grote oplage geproduceerd gaat worden en voor de Europese markt bestemd is, dan test de EuroNCAP de auto op veiligheid. Denk hierbij dus aan een veiligheidsproef voor gangbare automodellen zoals een Opel Corsa of een Renault Mégane.

De EuroNCAP onderwerpt de auto’s aan meerdere botsproeven en kijkt meet met geavanceerde apparatuur naar de veiligheid. De EuroNCAP gebruikt dummy’s (poppen) welke volgebouwd zitten met allerlei sensoren die de impact van de crash kunnen meten. Alle informatie wordt naar een computer gestuurd welke kan bepalen hoeveel schade er aan welk lichaamsdeel wordt toegebracht tijdens een nagebootste aanrijding. Deze onderzoeken zijn niet alleen handig om te weten hoe goed een auto scoort op veiligheid, maar ook of ze überhaupt wel veilig zijn en de markt op mogen.

Uitleg tabel

Merk en Model – Hier staan de laatst geteste modellen. De meeste merken en types zijn uit 2014. Sommige modellen zijn uit 2012 of 2013 maar wordt nog steeds verkocht.

Sterren – De EuroNCAP geeft sterren weg op basis van de behaalde punten. Sommige categorieën tellen zwaarder dan andere. Zo wordt de veiligheid van voetgangers minder zwaar meegenomen als de veiligheid van de inzittende.

Volwassenen – De waardes in de kolom volwassenen vertegenwoordigen het totaal-scoringspercentage op de onderdelen Pilaar, Offset voor, Mobiel botsblok en bescherming tegen een whiplash.

Kinderen – De waardes in de kolom kinderen vertegenwoordigen het totaal-scoringspercentage waarbij een kinderzitje bevestigd wordt bij een kind van 18 maand oud en 3 jaar oud.

Voetgangers – De waardes in de kolom voetgangers vertegenwoordigen het totaal-scoringspercentage waarbij er gekeken wordt naar het letsel bij de aanrijding van een persoon waarbij gelet wordt op hoofd, bekken en benen.

Veiligheid – De waardes in de kolom Veiligheid vertegenwoordigen het totaal-scoringspercentage waarbij het functioneren van de aanwezige veiligheidssystemen getest wordt. Denk hierbij aan gordels, airbags, automatische remmen, elektronische stabiliteitsregeling, e.d.

Totaal – De waardes in de kolom Totaal vertegenwoordigen het totaal aantal punten van alle percentages bij elkaar opgeteld.

 

[table id=3 /]

Ontavng een gratis bod op uw auto!

Ontvang gratis een vrijblijvend bod