Je kunt een auto laten keuren voor verkoop. Dit wordt ook wel keuring voor verkoop genoemd. De keuring zorgt ervoor dat de koper precies weet wat voor een auto hij of zij koopt. De verkoopkeuring kun je zien als een uitbreiding op de normale jaarlijks verplichte keuring. Je moet dus een normale keuring laten uitvoeren + een keuring voor verkoop, mits je de wagen net hebt laten keuren (maximaal 2 maanden geleden).

 

Geldigheid van de keuring voor verkoop

De keuring voor verkoop is slechts 2 maanden geldig. Verkoop je de auto niet binnen deze tijd, dan is de keuring verlopen en moet je de auto opnieuw voor de verkoop laten keuren.

 

Verkoopkeuring niet verplicht

Je bent niet verplicht om de keuring voor verkoop uit te voeren, maar je verkoopt de auto wel een stuk makkelijker als dat wel gebeurt is. Bij deze keuring wordt namelijk een roze formulier afgegeven en die heb je nodig als koper om de auto bij de DIV in te laten schrijven. Zit het formulier niet bij de koop erbij, dan moet je zelf de auto laten keuren (aankoop keuring). Hierbij loop je tegen het risico aan dat de auto niet door de keuring heen komt en dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Je moet de reparaties dus uitvoeren anders kun je de auto niet inschrijven, en dus ook niet verzekeren.

 

Auto verkopen zonder keuring

Een auto verkopen zonder keuring is niet altijd even gemakkelijk. Veel particulieren hebben geen interesse om een auto te kopen die ze zelf moeten laten keuren met alle risico van dien. Weet je op voorhand dat de wagen niet goedgekeurd gaat worden, dan kun je besluiten hem via een autoveiling als voorbeeld te verkopen. Dit levert je doorgaans de beste prijs op. Aanbieden als zoekertje op een 2de hands site kan natuurlijk ook, maar in praktijk tref je daar voornamelijk handelaren die een stuk minder voor je wagen teruggeven.

Auto zonder keuring verkopen?