Zelf krassen verwijderen auto? Lees dan deze handleiding.

 

Oppervlakkige krassen

Krassen kun je vaak een stuk minder zichtbaar maken, afhankelijk van hoe diep de kras is. Oppervlakkige krassen kun je het beste verwijderen met een scratch remover of licht polijstmiddel. Beide kun je kopen bij een automaterialen winkel. De kosten hiervoor liggen tussen de 5 en 10 euro.

 

Diepe krassen

Is de kras dieper en zie je een witte kleur, dan kun je twee dingen doen. Het eerste is een kleurkrijtje gebruiken om de kras op te vullen. Deze kun je in verschillende kleuren kopen waaronder rood en zwart. De makkelijkste manier om het krijtje te gebruiken is wanneer de auto in de zon staat. De lak is dan warm waardoor het krijtje gemakkelijk op de lak smelt. Vervolgens kun je een poetsmiddel gebruiken om een glad resultaat te krijgen.

De tweede manier is door een lakstift te gebruiken. Lakstiften kun je zowel bij de dealer kopen als een goede automaterialen zaak. De lakstift lijkt op een potje nagellak waarbij je een potje verf hebt en een kwastje. Maak voordat je begint de beschadiging goed schoon zodat de lak goed hecht.

Niet iedereen is fan van een kwastje omdat de laag die je daarmee aanbrengt vrij dik is. Probeer dit zo dun mogelijk aan te brengen. Een alternatief is een tandenstoker in de verf te dippen en dit vervolgens op de kras aan te brengen. Wanneer je de verf goed hebt laten drogen (bij voorkeur 24 uur), dan kun je een polijstmiddel of scratch remover gebruiken om het oppervlak glad te maken.

 

Schaafplek minder zichtbaar maken

Heb je een schaafplek op de bumper of deur, dan is het gebruik van een lakstift af te raden. Zeker wanneer je nog niet de witte onderlaag ziet. Je kunt dan het beste een scratch remover of polijstmiddel gebruiken. Poets altijd in een cirkelende beweging. Ook een kleur krijtje kan de beschadiging een stuk minder zichtbaar maken.

 

Wax camoufleert ook

Door de auto in de was te zetten met een goede wax, worden beschadigingen vaak ook minder zichtbaar. Was vult namelijk ook oneffenheden op. Gebruik geen was of wax, of was de auto grondig, wanneer je verf wilt gaan aanbrengen. Door de was hecht de lak/verf namelijk slecht.

Lees hier meer over de opbouw van autolak

Auto met krassen verkopen?