Wie naar het buitenland gaat met de auto moet niet vergeten dat ge te maken kunt krijgen met vignetten en (milieu)stickers welke in sommige landen van toepassing zijn. Sommige landen heffen tol welke u betaald door een vignet aan te schaffen. Vergeet dit niet te doen omdat de boetes tot wel 1000 euro kunnen oplopen. Sommige landen kennen een digitaal vignet welke gekoppeld is aan uw nummerplaat. Camerasystemen verifiëren dan of u betaald heeft.

Milieusticker in Duitsland

In Duitsland als voorbeeld is een milieusticker in bepaalde gebieden verplicht. De milieusticker geeft aan hoe vervuilend uwe auto is. Vervuilende auto’s mogen niet in de binnenstad komen van Duitsland om de luchtkwaliteit te kunnen waarborgen. Deze milieu zones worden ook wel umwelt zone genoemd.

milieusticker duitslandEr zijn 3 verschillende milieustickers: Rood (nr.2), Geel (nr.3) en Groen (nr.4). Rood betekend vervuilend en groen betekend niet vervuilend. Langs de wegen zijn ook verkeersborden welke aangeven welke zone u nadert waarbij ook de toegestane kleuren worden vermeld. Staat uw kleur hier niet bij dan mag u deze zone niet inrijden. Doet u dit wel dan riskeert u een boete. Heeft u geen sticker op de voorruit zitten dan riskeert u ook een boete.

Welke sticker voor welke auto

  • Groen: Auto’s gebouwd na 1-1-2006 en auto’s welke voorzien zijn van een emissie Euro-4 motor.
  • Geel: Auto’s gebouwd tussen 1-1-2001 en 31-12-2005
  • Rood: Auto’s gebouwd voor 31-12-2000

De milieusticker kunt u via het internet verkrijgen of bij tankstations of de grensovergang. Deze kosten ongeveer 14,- Euro. Bent u op doorreis en blijft u op de snelweg dan hoeft u geen sticker te voeren. In de webshop van de VAB te bestellen.

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

tolvignet zwitserlandVignetten Zwitserland

Gaat u naar Zwitserland om rijdt u er door heen dan bent u verplicht een tolvignet op uwe ruit te kleven. Het tolvignet is bij de grensovergang te verkrijgen maar het is aan te raden deze via het internet te bestellen. De grensovergang kan nogal druk zijn waardoor u lang moet wachten. Voorkom deze vertraging en koop hem via het internet. In Zwitserland kent men slechts een jaar-vignet welke 39,60 euro kost voor niet-VAB leden. Hier te bestellen: wegenvignet Zwitserland.

tolvignet oostenrijkVignetten Oostenrijk

In Oostenrijk is een wegenvignet ook verplicht. Dit geldt voor heel Oostenrijk. In tegenstelling tot Zwitserland kent Oostenrijk ook een kortere periode dan een jaar. Namelijk 10 dagen, 2 maand en 1 jaar.

10 dagen kost 12,70 euro, 2 maand kost 29,- euro en een jaar kost 87,- euro. Ook deze zijn te verkrijgen aan de grensovergang of via het internet.

Houd wel rekening met een online-levertijd voor een vignet van ongeveer 3 à 4 dagen.

Vignet Tsjechië

Gaat u wat verder weg en gaat de reis door of naar Tsjechië dan dient u ook rekening te houden met een vignet. Het Tsjechische vignet bestaat uit 2 delen in tegenstelling tot de Oostenrijkse of Zwitserse variant. Een deel kleeft u aan de voorruit en het andere deel bewaart u bij zich. U kunt voor 10 dagen een vignet kopen voor 13,- euro, een vignet voor een maand kost 22,- euro en voor een jaar 67,- euro.