Wat kost auto onderhoud

Wat kost auto onderhoud

De onderwerpen op deze pagina zijn:

  • waarom auto onderhoud?
  • wat kost auto onderhoud?

auto onderhoudOnderhoud is nodig

Elke auto heeft regulier onderhoud nodig. Onderhoud is er om er voor te zorgen dat de veiligheid en betrouwbaarheid wordt bewaakt, niet alleen uw veiligheid maar ook die van een ander. Een jaarlijkse keuring staat los van het onderhoud. De remmen op de auto kunnen bijvoorbeeld tussen 2 jaarlijkse keuringen in verslijten met als gevolg dat de auto niet meer voldoende remt.

Het waarborgen van de betrouwbaarheid

kapotte motorOnderhoud is meer dan alleen het vervangen van de olie. Het is een algemene controle aan de auto die verder gaat dan de keuring.

Om de betrouwbaarheid van de auto te kunnen waarborgen is het soms nodig om bepaalde onderdelen tijdig te vervangen zoals bougies, bougiekabels, remblokken, filters, vloeistoffen en dergelijke. Hiermee voorkomt u autopech en hogere kosten. Onderdelen worden gereinigd en opnieuw gesmeerd op de werking te kunnen waarborgen en problemen te voorkomen.

Bewegende delen zoals deurscharnieren worden bijvoorbeeld gesmeerd zodat de deur soepel open en dicht blijft gaan.

Ontvang gratis en vrijblijvend een bod

9.2 op 10 ★★★★★ gebaseerd op 139 reviews

remmen autoHogere kosten voorkomen

Door onderhoud te plegen aan het voertuig kunt u hogere kosten voorkomen. Denk aan remblokken bijvoorbeeld. Indien u de remblokken helemaal oprijdt dan beschadigen de remschijven welke dan ook vervangen moeten worden. Dit kan 300 euro extra gaan kosten. Ook remmen die op den duur vast gaan zitten wat u mogelijk niet eens merkt kan ook voor onnodige slijtage zorgen. Door de rem-delen tijdig te reinigen en opnieuw te smeren wordt dit probleem voorkomen.

Het nut van olieverversen

olie verversen autoOlie verversen gebeurt normaal gesproken jaarlijks of om de +/- 20.000 kilometer. De motorolie is voor de smering voor het motorblok. Bij te weinig smering kan het motorblok extra slijtage oplopen. Verbrandingsresten komen in de motorolie terecht waardoor de olie vervuild. Dit zorgt vaak voor de zwarte kleur van de olie. Daarnaast komt er bij normale slijtage kleine metaaldeeltjes vrij. Deze komen in de olie terecht en worden door het oliefilter verzameld. Het oliefilter voorkomt dus dat de metaaldeeltjes rond blijven zwemmen in de olie en zich tussen andere bewegende onderdelen kunnen gaan nestelen om meer slijtage te veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ook het oliefilter te laten vervangen wat normaal gesproken standaard is bij een oliewissel.

betrouwbare autoBetrouwbaarheid waarborgen

Een onderhoudsbeurt zorgt er voor dat uw auto betrouwbaar blijft. Bougies als voorbeeld hebben een bepaalde levensduur. In praktijk gaan bougies +/- 40.000 km mee. Als u langer met bougies blijft doorrijden dan is de kans op uitval van een bougie groot. Hierdoor zal de auto niet meer goed kunnen starten of onderweg problemen kunnen vertonen met stotteren of inhouden met motorvermogen. Preventief vervangen, wat bij onderhoud gebeurt, voorkomt dus autopech.

Brandstof besparen

Onderhoud kan ook hogere brandstofkosten voorkomen. Om een motorblok goed haar werk te kunnen laten doen is er een juist mengsel nodig aan brandstof en zuurstof. Het luchtfilter moet zorgen voor de schone aanvoer van zuurstof. Indien het luchtfilter vervuild is zal het percentage schone doorgelaten zuurstof dalen waardoor de computer dit moet gaan compenseren met als resultaat dat het brandstofverbruik omhoog gaat. Naast het luchtfilter kunnen ook vastzittende remmen of te zachte banden voor een hogere rolweerstand zorgen wat ook meer brandstof kost. Een onderhoudsbeurt laten uitvoeren kan u dus ook geld opleveren.

Onderhoud prijzen

goedkoop onderhoudDe prijs van onderhoud is per auto merk en model verschillend. Daarnaast is het afhankelijk welke garagist de onderhoudswerkzaamheden gaat uitvoeren. Ook de kilometerstand kan een rol spelen in de prijs van het onderhoud. Niet bij elke onderhoudsbeurt worden namelijk dezelfde zaken onder handen genomen. Soms is het brandstoffilter aan de beurt en soms de remvloeistof.

Vaak deelt men de onderhoudsbeurten in 2 categorieën: 1) een kleine onderhoudsbeurt en 2) een grote onderhoudsbeurt.

Gemiddeld kost een kleine onderhoudsbeurt 250,- euro en een grote onderhoudsbeurt 500,-.

Wat kosten onderdelen

Er zijn een aantal onderdelen die soms bij een onderhoudsbeurt opgemerkt worden als defect. U kunt er dan voor kiezen om deze te laten vervangen. Het kan ook voorkomen dat deze onderdelen buiten de onderhoudsbeurt of keuring om defect raken waardoor de auto niet meer naar behoren werkt. Hieronder treft u een aantal gemiddelde prijzen aan van onderdelen.

Auto verkopen vanwege hoge onderhoudskosten

Veel mensen willen hun auto verkopen omdat de onderhoudskosten hoog of te hoog worden. Een distributieriem vervangen hoort bijvoorbeeld ook bij het onderhoud, maar kan bij sommige auto’s wel 800 euro kosten. Vaak combineer je het onderhoud en komen daar nog flink wat kosten bovenop. Een auto verkopen is dan een manier om hoge kosten te voorkomen.

[table id=1 /]