Auto kopen

Waar moet u op letten bij het kopen van een auto. Lees daar alles over op deze pagina.

Welke auto past bij mij

welke auto kies ikEen van de belangrijkste vragen is welke auto past bij mij. De meeste mensen rijden voor langere tijd in de auto daarom is het belangrijk om goed na te denken aan welke eisen de nieuwe auto moet voldoen. Gaat u een nieuwe auto kopen bij de dealer of een 2dehands wagen uitzoeken.

Heeft u een voorkeur voor een bepaald merk of type? Op welke brandstof moet de nieuwe auto gaan rijden? Moet de nieuwe auto een versnellingspook hebben of juist een automaat zijn? Heeft u een voorkeur voor een maximale kilometerstand of bouwjaar en wat is uw budget? Deze vragen kunt u het beste al vooraf beantwoorden voordat u de zoektocht gaat starten. Dit helpt u namelijk om makkelijker een auto te vinden.

Ontvang gratis en vrijblijvend een bod

9.2 op 10 ★★★★★ gebaseerd op 139 reviews

Welk automerk moet ik kiezen

Sommige mensen hebben een voorkeur voor een bepaald automerk. Mensen zijn over het algemeen merktrouw mits zij daar een goede ervaring mee hebben opgedaan. Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 10 Belgen trouw blijven aan hun automerk. Automerken waaraan mensen trouw blijven zijn van hoog naar laag: BMW, Volkswagen, Renault, Mercedes, Audi, Peugeot, Volvo, Ford, Citroën en Opel. BMW staat aan kop met 56% en Opel een stuk lager met 16%. Hieruit blijkt dat van de 100 mensen die eenmaal een BMW hebben gehad er 56 de volgende keer opnieuw een BMW kopen. Bij Opel zijn dat er slechts 16 van de 100 die het merk trouw blijven.

Welk model auto neem ik

welke autoEr rijden veel verschillende modellen auto’s rond en elk automerk heeft meerdere modellen, keuze genoeg. Echter moet u de vraag stellen welk model auto het beste bij u past. Zoekt u een kleine auto waarmee u het stadsverkeer trotseert en altijd een parkeerplaatje kunt vinden of heeft u een grote familie en is ruimte juist een vereiste? Hierdoor kunt u wegstrepen of een cabriolet of coupé wegvalt of juist de SUV. Het model auto is ook verbonden aan het brandstofverbruik voor een hoop Belgen. Brandstof is een dure aangelegenheid dus zuiniger rijden heeft direct invloed op de portefeuille. Een SUV verbruik in de meeste gevallen een stuk meer dan een sedan of stadionwagon.

Welke brandstof

Zoals u hierboven zojuist heeft kunnen lezen is de brandstof keuze een belangrijke keuze. De auto gaat u wellicht jaren rijden en zult daardoor telkens geconfronteerd blijven worden met de brandstofkeuze/prijzen.

Gas is voordeliger geprijsd en beter voor het milieu. Een auto die op gas rijdt beschikt altijd over een benzinetank. U heeft dus 2 tanks en kunt een grotere afstand afleggen zonder te hoeven stoppen. Het verbruik van een gas wagen is wel iets hoger dan van een benzine variant.

Benzine of diesel ontloopt elkaar niet zo veel. Een dieselauto heeft het voordeel dat deze een lager verbruik heeft en dat de brandstofprijzen iets lager zijn dan van benzine. Een benzine auto daarentegen is voordeliger in de aanschaf.

kilometertellerWelke kilometerstand mag de nieuwe auto hebben

Iedereen wilt vaak een zo laag mogelijke kilometerstand bij zijn of haar nieuwe auto maar is dat nu wel beter? Dit hangt af van het bouwjaar. Een auto van 10 jaar oud met 30.000km op de teller is geen aanrader om te kopen. Een auto is een machine en die moet in beweging blijven. Een auto die meer stilstaat dan rijdt gaat er eerder op achteruit dan vooruit. Deze zal vroeg of laat diverse problemen gaan vertonen van verstoppingen in de leidingen tot en met vastzittende onderdelen.

Een auto die gemiddeld 15.000 tot 20.000 én goed is onderhouden is over het algemeen een prima koop. Ook al is deze 8 jaar oud. Onderhoud is erg belangrijk. Vraag daarom altijd naar de historie.

Welke opties moet uw nieuwe wagen hebben

Nu is het moment om de opties te kiezen die u eerder had willen hebben. Moet de nieuwe auto beschikken over een Automatische versnellingsbak, een Airco of Climate control, Cruise control, LED dagrijverlichting, Park distance control (parkingsensoren), lederen stoelbekleding en ga zo maar door. Opties achteraf laten inbouwen is een dure zaak. Denk goed na over welke zaken u graag heeft op  de nieuwe auto.

auto goed bekijkenOp welke zaken letten aan de buitenkant van de auto

Bij het kopen of bezichtigen van de nieuwe auto moeten er op een aantal zaken gelet worden zoals uiterlijke staat, deuken, krassen, roest, sporen van (herstelde) schade, banden profiel (en uitdroging). Ook de onderkant van de auto kan geïnspecteerd worden waarbij er gekeken wordt naar de uitlaat voor het begin tot het eind. Ziet deze er bijvoorbeeld nog mooi metaalkleurig uit of behoorlijk verroest. Dit kan duiden op vervangingskosten op kort termijn.

Zijn er lekkagesporen rond de motor te zien aan de onderkant van de auto? Een motor die olie lekt is vaak geen goed teken.

De binnenkant van de auto inspecteren

Op welke zaken kunt u letten aan de binnenkant van de auto? Bekijk de zetels goed. Zijn deze nog heel, zitten er brandgaten in of vlekken? Bekijk het interieur, ziet dit er netjes uit of juist uitgeleefd? Werken alle knopjes en wordt de airco echt goed koud?

kijken onder de motorkapKijken onder de motorkap

Onder de motorkap moet altijd even gekeken worden naar olie en vloeistofsporen. Zijn alle reservoirs op een goed niveau? Indien de remvloeistof zich op een laag niveau bevind dan betekend dit vaak dat de remblokken zijn versleten. Hierdoor zakt namelijk het peil. Ook de koelvloeistof behoort op het juiste peil te zijn. Is dit niet het geval dan kan er een lekkage aanwezig zijn. Controleer vloeistof sporen en kijk in de vulopening van de motorolie om te zien of dit er normaal uitziet.

Waarop letten tijdens een proefrit

Start de auto goed? Loopt hij goed stationair? (+/- 1000 toeren). Hoe is het geluid van de uitlaat als u de deur open houdt en gas geeft. Klinkt dit normaal? Hoe ver moet u de koppeling op laten komen (bij handgeschakeld). Schakelt de versnellingsbak soepel? Een laat aangrijpingspunt kan er op duiden dat de koppeling aan flinke slijtage heeft opgelopen maar kan ook een verkeerde afstelling zijn. Rijdt de auto zonder bijgeluiden? Zijn er trillingen in het stuur waarneembaar tijdens de rit? Rijdt de auto rechtuit indien het stuur losgelaten wordt? Trekt de auto naar links of recht of doet hij dit indien er geremd wordt. Ook bij een auto van de autodealer kan er iets niet in de haak zijn.

Een technische keuring los van de keuring voor verkoop kan nooit kwaad. Dit dit met name bij een particuliere koop. Bij een technische keuring krijgt u ook een indicatie welke eventuele reparaties er aan zitten te komen zoals een koppeling of massavliegwiel. Dit zijn dure kosten.

Distributieriem of distributieketting

distributieriemEen auto kan een distributieketting hebben of een distributieriem. De distributieriem moet op tijd vervangen worden om het breken te voorkomen. Als de distributieriem breekt dan kan er ernstige motorschade ontstaan welke duizenden euro’s kan gaan kosten.

Wat doet de distributieriem

De distributieriem zorgt voor het bewegen van de onderdelen in de motor waaronder de kleppen, de oliepomp en de waterpomp. Als de distributieriem breekt dan komen de kleppen stil te staan en lopen de zuigers tegen de kleppen aan. Beide raken hierdoor beschadigd.

Hoe lang gaat een distributieriem mee

Hoe lang een distributieriem mee gaat is per autofabrikant weer verschillend. Soms gaat deze 4 jaar mee en moet deze om de 60.000 km vervangen worden. Bij andere fabrikanten gaat hij 6 jaar mee of 120.000 km. Het is dus raadzaam om te controleren wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen.

Wat kost een distributieriem vervangen

distributiekettingDe distributieriem wordt vaak nooit alleen vervangen. Er worden ook spanrollen en meelooprollen vervangen welke soms de oorzaak kunnen zijn van het breken. Omdat het vervangen veel tijd kost zijn de herstellingskosten vaak ook prijzig. Gemiddeld kost een distributieriem vervangen tussen de 400 en 500 euro. Omdat ook de waterpomp in veel gevallen wordt vervangen (preventief) lopen de kosten nog iets verder op. De waterpomp draait namelijk mee met de distributieriem. Indien de waterpomp lekkage gaat vertonen dan zou de distributieriem ook opnieuw vervangen moeten worden omdat een distributieriem nooit wordt teruggeplaatst als deze al een keer los is geweest.

Waarom heeft niet elke auto een distributieriem

Sommige autofabrikanten hebben voor bepaalde modellen gekozen voor een onderhoudsvrije distributieketting. De ketting hoeft niet vervangen te worden en kan ook niet breken. Aangezien de ketting van een zwaarder materiaal is gemaakt wordt het motorvermogen en het totaalgewicht van de auto hierdoor beïnvloed. Prestaties gaan hierdoor iets achteruit. Ook kan een distributieketting meer geluid produceren dan een distributieriem. BMW en Mercedes zijn merken die in principe altijd een distributieketting gebruiken.

Hoe weet ik of de distributieriem al vervangen is

Onder de motorkap plak men vaak een stickertje met de kilometerstand en datum. Hiermee wordt aangegeven wanneer de distributieriem vervangen is. Ook hoort deze informatie in het onderhoudsboekje aanwezig te zijn. Indien deze informatie nergens is terug te vinden dan is het raadzaam om de distributieriem z.s.m. te laten vervangen. Het zou zonde zijn dat u na enkele honderden kilometers rijden met uw nieuwe auto motorpech krijgt.

Ook een auto verkopen waarbij de distributieriem aan vervangen toe is, is geen enkel probleem.