De distributieriem vervangen kun je niet zelf en moet je echt laten doen door een expert. Je kunt dit wel door een vakgarage of dealer laten uitvoeren. Wanneer je deze riem moet laten vervangen en wat de kosten zijn lees je in dit artikel.

 

Waarom moet de riem vervangen worden

De distributieriem moet tijdig vervangen worden omdat de kans op breken toeneemt wanneer hij ouder wordt, of al een aantal kilometer achter de rug heeft. Wanneer de riem breekt, dan raakt de motor zwaar beschadigd wat duizenden euro’s kan gaan kosten.

 

Wanneer de distributieriem laten vervangen

De distributieriem vervang je iedere x-jaar of bij x-aantal kilometer. De x is bij iedere merk en type weer verschillend. Bij Alfa Romeo of Chrysler is dat vaak rond de 4 à 5 jaar of om de 60.000 kilometer. Bij Ford hoeft dat vaak minder vaak. Denk aan om de 10 jaar of om de 120.000 kilometer.

 

Wanneer voor het laatst vervangen

Indien je niet weet wanneer de riem voor het laatst vervangen is, dan kun je terugkijken in het onderhoudsboekje, of onder de motorkap kijken. Vaak wordt op het motorblok een sticker geplakt of met stift een kilometerstand en datum geschreven. Dit geeft aan wanneer de riem voor het laatst vervangen is. Vind je niets terug, dan is het raadzaam om deze voor de zekerheid zo spoedig mogelijk te laten vervangen.

 

Wat zijn de kosten

De kosten van het vervangen van een distributieriem zijn heel verschillend. Gemiddeld genomen kost dit 600,- euro. Veel garagisten/dealers adviseren je om meteen de waterpomp te vervangen. De waterpomp heeft ook een beperkte levensduur en wordt aangedreven door de distributieriem. De waterpomp kan tevens de distributieriem extra doen slijten wanneer hij niet optimaal functioneert. Wanneer de waterpomp op een later moment vervangen moet worden, dan moet de distributieriem opnieuw vervangen worden, en dan loop je opnieuw tegen flinke herstelkosten aan. De waterpomp zelf kost gemiddeld 250,- euro. Bij elkaar ben je dus mogelijk zo’n 850,- euro kwijt.

 

Auto verkopen in verband met hoge kosten

Niet iedereen wil of kan zo’n hoog bedrag investeren in zijn of haar auto. Daarom kiezen er veel mensen voor om de auto te verkopen. Een auto verkopen kan op verschillende manieren. Wees bij de verkoop wel altijd eerlijk dat de riem vervangen moet worden want je wilt niet dat de nieuwe (particuliere) kopers binnen korte tijd bij jou aan de deur staan in verband met een kapotte auto. Dit is natuurlijk ook weer op te lossen door de auto te verkopen via een autoveiling. Zo verkoop je veilig je auto aan een erkend autobedrijf.

Distributieriem gebroken of aan vervanging toe? Verkoop uw auto dan nu!