Zelf krassen verwijderen uit de autolak Categorie: Nieuws Items, Poetsen

Auto met schade verkopen?

Ontvang het hoogste bod!

Grote en kleine schades
Altijd de beste prijs
Maak geen kosten
Gratis ophalen door gans Belgie
Direct geld

Auto verkopen?

Er rijden veel auto’s rond in België en de meeste hebben wel een kras of beschadiging hoe klein dan ook. Vaak wordt deze door een ander veroorzaakt. Denk aan winkelend publiek, kinderen, fietsers, voetgangers en opspattende steentjes. Ook een carwash kan oppervlakkige krasjes maken. Gelukkig is aan de meeste oppervlakkige beschadigingen nog wel iets te doen. Heb je roest, dan moet je daar wel iets aan doen.

In dit artikel leest ge hoe krassen snel te verwijderen zijn en wat daar voor nodig is.

Hoe is de autolak opgebouwd

De laklaag van een auto is opgebouwd uit meerdere lagen. Dit is voor de duurzaamheid gedaan. Het metaal (de basis) is voorzien van een primer. De primer is de grondlaag welke het metaal beschermd tegen roest en zorgt dat de kleurlaag er goed op vast kan hechten. De kleurlaag kan metaaldeeltjes bevatten welke het dan een metallic lak maakt. De metaaldeeltjes zorgen voor een glinsterend effect. Dit is vooral goed zichtbaar als de zon er op staat. Metallic lak is kwetsbaarder dan normale autolak en wordt daarom afgewerkt met een transparante laklaag welke men ook wel blanke lak noemt. Dit is vergelijkbaar met vernis. De blanke lak laag zorgt tevens voor een extra glans.

Als de transparante laklaag oud wordt dan kan deze hier en daar beginnen los te laten. Er verschijnen dan blaasje en een soort van luchtbelletjes op de lak. Maak deze niet open want dan kan deze laag steeds verder gaan loslaten. Het beste is om dit te laten behandelen. Het probleem komt vaker bij rode auto’s voor.lak-beschadigingen

Krassen met verschillende dieptes

In de afbeelding rechts zijn de laklagen te zien. Je ziet dat de basis metaal is. Daarop zit als eerst een primer, vervolgens een kleurlaag en als laatst een transparante/blanke lak. De cijfers vertegenwoordigen een type kras.

  1. Diepe kras welke de grondlaag toont. De grondlaag is wit of grijs van kleur.
  2. Middeldiepe kras waarbij de kleurlaag is aangetast.
  3. Oppervlakkige kras waarbij de blanke-lak laag is beschadigd.

Auto verkopen?

 

Kras type 1

diepe krasBij kras type 1 moet er een kleurlaag worden aangebracht om de kras te verbergen. Bij de autodealer of de betere autospeciaalzaak verkoopt men een speciaal verfpotje die overeenkomt met de kleur van de auto. Elke auto heeft een kleurnummer welke vaak onder de motorkap te vinden is of in de portieropening van de bestuurder. Het verfpotje bevat vaak een kleine kwast. In veel gevallen is dit niet de beste manier om de kleurlak aan te brengen omdat dit een bobbeltje achter laat op de beschadigde plek. Men kan beter een tandenstoker of naald gebruiken voor het aanbrengen van de lak. Beter 2x dun dan 1x dik. Maak vooraf de plek goed schoon en vetvrij voor een betere hechting. Als de nieuw aangebrachte lak is uitgehard kan met de herstelling licht polijsten met een polijstpasta en een microvezel doek.

Kras type 2

middeldiepe-krasKras type 2 is minder diep beschadigd en heeft de kleurlaag aangetast. Bijwerken met een lakstift/verfpotje heeft niet altijd een positieve uitwerking omdat de lak vaak niet zo dun aangebracht kan worden. Sommige hebben een positieve ervaring om de verf met een zacht sponsje aan te brengen waarmee men ook de afwas doet. Breng een heel klein beetje verf aan en laat dit eerst drogen. Bepaal daarna om het nog een herhaalbeurt nodig heeft. Oneffenheden kunnen later weg worden gepolijst met een polijstpasta en een microvezel doek.

Kras type 3

oppervlakkige-krasKras type 3 heeft alleen de transparante laklaag beschadigd welke eveneens goed zichtbaar kan zijn bij het juiste licht. Deze is in veel gevallen met een goede scratchremover of polijstpasta te verminderen waarbij de scherpe hoeken worden afgeschuurd (gepolijst) waardoor het licht anders valt en de kras verdwijnt. Er bestaan ook zogeheten kraspennen welke een substantie achterlaten en de oneffenheden opvult. Deze moet men vaak 24 uur laten drogen. Na een paar wasbeurten verdwijnt dit laagje vaak weer.

Auto in de wax zetten

Autowax (autowas) brengt een beschermlaagje aan op de lak en vult ook kleine oneffenheden op waardoor krassen minder opvallen. Daarnaast biedt autowax ook bescherming tegen weersinvloeden en lichte beschadigingen. Er bestaan verschillende soorten wax waarbij de een langer blijft zitten dan de ander. Duurdere merken laten zich makkelijker aanbrengen en hebben vaak beter resultaat.

Merken en producten

Meguiars en Sonax leveren goede producten voor de verzorging van de auto. Meguiars Scratch X 2.0 is de beste geteste scratch remover (polijstmiddel) die er is. Deze wordt op de voet gevolgd door de Sonax krasverwijderaarset.

 

Zelf de Auto verkopen? Dan was het bovenstaande wellicht wel een nuttige tip voor u.