Binnenkort staat de winter weer voor de deur en zal de kou toenemen. Hierdoor krijgt de auto het zwaarder. Hierop kunt u uzelf en de auto voorbereiden.
Maak uw auto winterklaar
Sommige zaken kunt u laten uitvoeren door een garagist zoals preventief onderhoud en andere zaken kunt u zelf prima regelen.
Lees tips tips op deze pagina aandachtig door want ze kunnen u helpen veilig de winter door te komen en een hoop ongemakken te voorkomen. Zo weet u zeker dat uw auto winterklaar is.
Auto winterklaar? Eerst een accu check!
De accu heeft het in de winter zwaarder. Veel mensen komen met panne te staan omdat de accu het heeft begeven. Dit komt vaak omdat er meer energie uit de accu gehaald wordt als dat er wordt ingestopt. Hierdoor slijt de accu sneller en zal hij het op den duur begeven. Een accu heeft een bepaalde levenscyclus en veel accu’s zijn na 5 jaar ten einde.
Het starten van de motor vergt veel energie en vervolgens gaat men met de verlichting aan en de verwarming aan korte stukjes rijden. Hierdoor wordt de accu slecht opgeladen omdat er verschillende verbruikers aan staan. Daarom is het goed om de accu te laten checken door een garagist en eventueel preventief te laten vervangen voordat u met pech komt te staan omdat de motor niet meer wilt starten. De prijs van een nieuwe accu ligt rond de 100 euro.
Ruitenwissers en ruitenwisservloeistof
In de winter zult u vaker de ruitenwissers moeten gebruiken. Dit heeft te maken met pekel welke over het wegdek wordt gestrooid om bevriezing en glad wegdek verhelpt. Echter komt dit ook op uw voorruit terecht waardoor de ruitenwissers vaker gebruikt moeten worden. Hierbij is ook de ruitenwisservloeistof benodigd om de ruit weer proper te krijgen.
Ruitenwisservloeistof is er in verschillende soorten waaronder een zomer- en een wintervariant. De wintervariant is vaak blauw van kleur en beschikt over een antivries middel waardoor hij niet kan bevriezen. Hierdoor blijft de vloeistof vloeibaar en zal niet bevriezen. Het is daarom belangrijk om de oude vloeistof eerst op te maken en de nieuwe ‘winter’ ruitenwisservloeistof bij te vullen. Dit voorkomt tevens verstoppingen aan de sproeiopeningen bij koud weer. Let er op bij het aanschaffen dat de ruitenwisservloeistof geschikt is voor temperaturen van -20 graden.
Portier rubbers invetten
De portierrubbers willen in de winter vaak vastvriezen waardoor de portieren lastig te openen zijn. Hard trekken aan het portier kan de rubbers beschadigen. Vet deze daarom in met vaseline of siliconenspray waardoor ze niet meer blijven kleven aan de deur.
Slotdooier
Een slotdooier is een middel wel in het portierslot gespoten kan worden indien de sleutel er niet meer in kan. Bewaar de slotdooier niet in de auto zelf want als het slot bevroren is dan kunt u deze niet meer pakken.
Geen handrem gebruiken
Indien de auto beschikt over een handmatig bedienbare handrem dan is het af te raden deze in de winter te gebruiken omdat de handremkabel vast kan vriezen bij lage temperaturen. Hierdoor blijven de wielen geblokkeerd omdat de rem blijft hangen en kunt u niet rijden. Een alternatief is om de wagen in de 1ste versnelling te zetten zodat deze niet kan wegrollen. Uiteraard moet u de auto alleen starten als de koppeling is ingeduwd om te voorkomen dat de auto niet naar voren kan schieten als u de motor start.
Winterbanden bieden veel veiligheid
Het is verstandig om een goede set winterbanden onder de auto te laten monteren omdat deze niet alleen u veel meer veiligheid biedt maar andere bestuurders. Het rubber van winterbanden blijft bij temperaturen onder de 7 graden Celcius zacht in tegenstelling tot het rubber van zomerbanden. Dit zorgt voor meer grip op het koude wegdek. Daarnaast is het profiel van een winterband anders dan die van een zomerband waardoor deze ook meer grip in de sneeuw of op glad wegdek heeft. Denk er aan dat uw voorganger sneller stil staat dan u indien hij of zij wel winterbanden heeft en u niet. U kunt er dus een aanrijding mee voorkomen.
Neem een winterpakket mee
Een winterpakket meenemen in winterse omstandigheden is slim om te doen omdat dit zeker bij pech goed van pas komt. Een winterpakket kunt u zelf samenstellen en kan bestaan uit een warmtedeken zodat u niet onderkoeld raakt als u op de pech bijstand wacht. Ook is een telefoonlader voor in de auto handig zodat u altijd over een volle telefoonaccu kunt beschikken. Ook voldoende drinken is aan te raden zodat u niet uitdroogt.
Sneeuw en ijs verwijderen van de ruiten
Ijskrabbers zijn zeer handig om het ijs op uw ruiten mee te verwijderen. Ze bestaan in allerlei soorten en maten. Koop er bij voorkeur 2 zodat u er altijd 1 in de auto kunt laten liggen. Mocht u ergens geparkeerd staan en terug komen bij uwe auto dan kunt u de ruiten weer ijsvrij maken.
Er bestaat ook een spray waarmee het ijs op de ruiten snel ontdooit. Deze kunt u zeer goed op de ruitenwisserbladen toepassen zodat ze loskomen van de voorruit. Deze willen vaak in de winter nog wel eens vastvriezen.
Een zachte borstel kan handig zijn om het sneeuw van de ruiten af te vegen. Ze bestaan speciaal voor de auto en de haren zijn dan iets stugger waarmee de sneeuw sneller verwijderd kan worden zonder de lak te beschadigen.
Bodem reinigen
Doordat men pekel strooit op het wegdek komen niet alleen de ruiten vol te zitten met deze drap maar blijft dit ook kleven aan de onderkant van uwe auto. Pekel is zout en zout zorgt ervoor dat roest zich sneller ontwikkeld. Een carwash met bodemreiniging kan het roesten verminderen waardoor er in een later stadium (over een paar jaar) geen problemen door ontstaan.
Wintertips
Matig uw snelheid in de winter en controleer regelmatig de werking van uw verlichting. In de winter is het donker en bent u slechter zichtbaar. Houd er rekening mee dat ook andere weggebruikers slechter zichtbaar voor u zijn. Hard remmen kan vooral zonder winterbanden tot lelijke glij partijen leiden.
Gratis bod ontvangen op uw auto?
Recente reacties