U wilt uw auto verkopen? Dan zijn er enkele zaken waar u rekening mee dient te houden. Wij hebben daarom de beste 7 tips voor het verkopen van een auto op een rijtje gezet. Zo kunt u er zeker van zijn dat u uw wagen op een vlotte en veilige manier verkoopt.

7 tips auto verkopen

Tip 1: Bedenk of u de auto verkopen wilt via een bedrijf of aan een particulier

Om een auto of bestelwagen te verkopen, dient u natuurlijk een koper te vinden. De eerste keuze die u daarom best van te voren maakt is de volgende: verkoop ik de wagen direct aan een particulier of aan een bedrijf?

In het algemeen krijgt u de hoogste prijs wanneer u direct uw wagen of camionnette aan een particulier verkoopt. Bij de particuliere verkoop verkoopt u immers direct aan de nieuwe gebruiker, zonder tussenpersonen die ook nog winst moeten maken. Het vinden van een geschikte particulier kan echter nog wel wat voeten in de aarde hebben. Hiervoor kunt u het best een zoekertje aanmaken en dit online plaatsen. Houd er rekening mee dat veel mensen onrealistisch bedragen zullen bieden en dat niet iedereen even betrouwbaar is. Het kan dan ook wel enkele weken duren voordat u een geschikte koper heeft gevonden.

De verkoop aan een professioneel autobedrijf is veilig (controleer voor de zekerheid wel even de gegevens als u het bedrijf niet kent) en heel gemakkelijk. Auto opkopers en dealers zijn eenvoudig te vinden en zullen zonder gedoe uw auto willen overnemen. Aan deze veiligheid en gemak hangt echter wel een prijskaartje: uw auto zal wat minder opbrengen, omdat het bedrijf zelf ook nog wat zal moeten verdienen.

snel geld bij auto verkoop

duidelijk communiceert. Hoe meer informatie de koper heeft, hoe minder risico deze namelijk loopt. Zorg dus dat u in ieder geval de volgende gegevens verstrekt:

 • Het merk, model en uitvoering
 • Datum van eerste inschrijving
 • Bouwjaar en leeftijd
 • Brandstofsoort (benzine, diesel, hybride, elektrisch, lpg)
 • Het motorvermogen (in pk)
 • Kilometerstand
 • Eventuele gebreken en keuringsrapport

Tip: Wees altijd eerlijk: u heeft een wettelijke mededelingsplicht, wat betekent dat u strafbaar bent wanneer u informatie achterhoudt of niet eerlijk bent.

Tip 3: Ken de waarde van uw wagen

Besluit u de auto te verkopen aan een autofirma? Dan zal deze firma uw auto taxeren en u bod doen. In dat geval heeft u weinig onderhandelingsruimte. Verkoopt u aan een particulier? Dan is het slim om uzelf te verwittigen van de waarde van uw auto. Zo staat u sterker tijdens onderhandelingen.

Een handige manier om de waarde van uw auto in te schatten is kijken op een zoekertjessite. Zoek auto’s die vergelijkbaar zijn met die van u. Let daarbij vooral op model, bouwjaar, kilometerstand en het motorvermogen.

Tip 4: Online auto verkopen? Zorg voor aantrekkelijke foto’s van uw wagen

Verkoopt u de auto online? Zorg dan dat uw wagen aantrekkelijk op de gevoelige plaat is vastgelegd:

 • Was uw auto goed, zodat hij mooi blinkt. Vergeet ook de binnenkant niet te stofzuigen.
 • Fotografeer bij voorkeur in het zonnetje, zodat de wagen nog meer glanst.
 • Heeft de auto krassen of schade? Maak ook daar foto’s van. Dat voorkomt problemen en gedoe achteraf.
 • Maak foto’s uit elke hoek, en vergeet ook het interieur niet. Zo krijgt de potentiële koper een goed beeld van wat u aanbiedt.

Tip 5: Ook een kapotte auto of bestelwagen verkopen is mogelijk bij een auto opkoper

Heeft uw auto of bestelwagen schade of is deze niet door de keuring gekomen? Dan kunt u reparaties laten uitvoeren, maar het is meestal voordeliger om de wagen te verkopen met schade of zonder keuring. U krijgt dan weliswaar een wat lagere prijs, maar gespecialiseerde schadeauto-inkoopbedrijven kunnen de auto in het buitenland vaak goedkoop laten repareren. Omdat u bespaart op reparatiekosten, bent u op deze wijze netto vaak voordeliger uit.

Tip 6: Vraag een realistische prijs

Wilt u een zoekertje plaatsen? Dan raden we aan een iets hogere prijs te vragen dan wat de auto waard is. Op die manier kunt u altijd nog omlaag tijdens onderhandelingen, zonder dat u het risico loopt uw auto onder de echte waarde te verkopen. Maak uw vraagprijs echter niet te hoog, want dan zullen mensen niet geïnteresseerd zijn.

Tip 7: Spreid uw kansen

De laatste tip om uw auto te verkopen aan een autobedrijf is de volgende: bedenk dat uw wagen niet voor ieder bedrijf even interessant zal zijn. Daarom zal de ene garagist of auto opkoper meer voor uw wagen bieden dan de andere. Het is daarom slim om uw kansen te spreiden en uw auto aan te bieden bij verschillende bedrijven.

Dit kan heel eenvoudig en snel via onze online auto verkoop service. Meld uw auto gratis en vrijblijvend aan om meer dan 5000 erkende autobedrijven tegen elkaar op uw auto te laten bieden. Op deze manier bent u gegarandeerd van de allerbeste prijs en weet u zeker dat u verkoopt aan een betrouwbare partij. Binnen 24 uur wordt het bod bekend gemaakt. Accepteert u dit? Dan krijgt u direct het geld en wordt uw wagen gratis thuis opgehaald.

Ontvang een gratis bod!

Ontvang gratis een vrijblijvend bod