In België zijn de winterbanden niet verplichten maar worden wel aanbevolen bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Winterbanden geven meer grip op het wegdek waardoor de remweg korter is t.o.v. zomerbanden. Naast een kortere remweg glijdt de auto ook minder snel uit de bocht en hebben de winterbanden velen malen meer grip op het besneeuwde of ijzige wegdek. Meer veiligheid dus.
Winterbanden kosten in verhouding niet meer geld omdat de slijtage ook wordt verdeeld. Om kosten te besparen kun je de winterbanden het beste op stalen velgen nemen.
Waarom heeft een winterband meer grip
Winterbanden zijn gemaakt van een andere samenstelling waarbij het rubber soepel blijft bij lage temperaturen. Hierdoor blijft de grip op het wegdek behouden in alle winterse omstandigheden. Het rubber van zomerbanden wordt harder naarmate het kouder wordt waardoor zij de grip verliest. Naast de samenstelling van het rubber is ook het profiel anders dan bij een zomerband. Het profiel is dieper en voert gemakkelijk water en sneeuw af. Bij een zomerband is het profiel meer in de rolrichting gevormd en bij een winterband is dat juist opzij.
Is het duurder om op winterbanden te rijden
Neen, het is niet duurder om winterbanden te hebben omdat het wisselen van de zomerbanden naar winterbanden ook weer slijtage voorkomt aan de zomerbanden. Met een zomerbandenset en een winterbandenset doet u dus 2x langer omdat u de slijtage over 2 sets banden verdeeld. Wel is het belangrijk om de winterbanden weer om te wisselen voor de zomerbanden als de winter weer gepasseerd is. Winterbanden zijn van een zachter materiaal gemaakt dat bij hogere temperaturen 14+ graden sneller slijt dan zomerbanden. Voorkom de extra slijtage en laat de wielen omwisselen.
Wat zijn all season banden
All Season banden zijn een soort kruising van winterbanden en zomerbanden waarbij er een compromis is gesloten. All season banden slijten niet zo hard in de zomer als dat winterbanden zouden doen. All season banden hebben meer grip in de winter dan zomerbanden op het koude wegdek. Echter is de All season band bij sneeuw en ijs op het wegdek veel minder goed dan de echte winterband. Hier zult u absoluut het verschil merken.
Gratis bod ontvangen op uw auto?
Ontvang gratis een vrijblijvend bod
Winterbanden test
Ieder jaar worden door verschillende instanties winterbanden getest. Elk jaar proberen de fabrikanten weer met elkaar te concurreren omdat ze veel meer banden verkopen als ze een hoge positie in de winterbandentest hebben gescoord. De ANWB (Nederland) en de ADAC (Duitsland) testen ieder jaar winterbanden en publiceren deze informatie. De samenvatting is hieronder terug te lezen.
De beste winterbanden van 2014 zijn: Continental WinterCTC TS 850 / Bridgestone Blizzak / Dunlop SP Winter Sport 4D / Semperit Speed Grip 2 / Uniroyal MS Plus 77
De zojuist genoemde winterbanden staan in de top 5 en hebben variëren tusse de 75 en 85 euro per stuk in de veel voorkomende maat 195/65 R15. De prijs van de 205/55/16 ontloopt elkaar nauwelijks.
Investeren in een goede winterband verdient zich vrij snel terug. Bij de winterbandentest wordt er namelijk ook gelet op slijtage. Een goede kwaliteit winterbanden welke hoog scoort in de test slijt minder snel dan een goedkope variant die bijvoorbeeld onderaan in de test eindigt. Daarnaast zijn de rijeigenschappen bij de best geteste banden veel beter. Autoschade is in praktijk veel duurder dan een set goede banden dus hier kunt u het zeker en vast op terugverdienen. Denk er ook aan dat als uw voorganger wel winterbanden heeft en hard moet remmen, en u heeft geen winterbanden dan klapt u er aan de achterkant op omdat uw remweg langer is.
Nummer 1 | Continental Winter CTC TS850 | |
Nummer 2 | Bridgestone Blizzak | |
Nummer 3 | Dunlop SP Winter Sport 4D | |
Nummer 4 | Semperit Speed Grip 2 | |
Nummer 5 | Uniroyal MS Plus 77 |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Recente reacties